• Auteur en regisseur

  broken image

  Cervantes

  Auteur

  Miguel de CERVANTES werd geboren op 29 september 1547 en stierf op 23 april 1616. Hij is één van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef een twintigtal toneelwerken, maar is vooral bekend geworden door zijn boek Don Quichot de la Mancha.

   

  Het oeuvre dat hij naliet, geldt als hoogtepunt van de Spaanse Gouden Eeuw en voor de Spaanse taal is hij het equivalent van wat Shakespeare is voor het Engels. Zijn meesterwerk Don Quichot – voluit El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha (De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha) – is één van de eerste romans, geschreven in een moderne West-Europese taal. Deze satirische ridderroman was reeds tijdens zijn leven een bestseller die in talloze Europese talen werd uitgegeven.

   

  Hoewel waarschijnlijk weinig mensen het originele boek hebben gelezen – het is dan ook een turf van méér dan 1000 bladzijden – is de figuur van Don Quichot alom gekend. Bepaalde uitdrukkingen in het Nederlands zijn rechtstreeks ontleend aan Cervantes. Denk maar aan ‘tegen windmolens vechten’ in de zin van een hopeloze strijd voeren. En wanneer een politicus vergeleken wordt met een Don Quichot, weet dan dat het niet als compliment bedoeld wordt.

  broken image

  Johan Depaepe

  Regisseur

  Johan studeerde Communicatiebeheer, optie Pers en voorlichting, in Gent en ging daarna meteen aan de slag bij de audiovisuele en geschreven media. Vandaag werkt hij als zelfstandig copywriter en maakt hij geregeld videoproducties.

   

  Zijn toneelloopbaan begon hij op zijn vijftiende bij Studio Zwevegems Teater en het Zwevegems Teater, waar hij bijna twintig jaar actief was als geluidstechnicus en acteur. Hij speelde bij Streven in Vichte en Iever en Eendracht in Menen, en maakte zijn debuut bij Klakkeboem als Scanlon in Eén vloog over het koekoeksnest. Met De Grönholmmethode regisseerde hij er zijn eerste stuk. Met de jongeren van Studio Kohané in Lendelede maakte hij Het geheim van Paranostra. Nu verdeelt hij zijn toneeltijd tussen Zwevegem-Knokke en Deerlijk, waar hij bij Die Ghesellen speelt en er ook Veronika besluit te sterven regisseerde.

 • Nu is hij niet langer Alonso Quijana - maar een koene ridder, die bekendstaat als - Don Quichot de la Mancha!

  Cervantes

 • Iedereen Don Quichot

  La Mancha, 1594

  Het verhaal van Don Quichot de La Mancha

  400 jaar geleden overleed Miguel de Cervantes Saavedra, de Spaanse schrijver van wat beschouwd wordt als de eerste moderne westerse roman: De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha.

   

  Iedereen kent Don Quichot, of denkt hem te kennen. Hij is die gekke landjonker uit het dorre boerengat La Mancha, die zich – na overvloedige lectuur van oude ridderromans – inbeeldt dat hij zelf een dolende ridder is. Met zijn simpele schildknaap Sancho Panza neemt hij het op tegen schapen en windmolens; want in zijn benevelde geest zijn dat vijandelijke legers en windmolens. Maar wat als hij nu eens niet gek was, en er zelf voor koos om ‘het juk van het gezond verstand’ af te leggen? Wat als iedereen een beetje meer als Don Quichot was?

   

  Klakkeboem brengt een frisse en intrigerende bewerking van het eeuwenoude verhaal, waarin humor, ontroering, fantasie en ‘toneel in toneel’ de boventoon voeren. 1100 pagina’s verwerkt tot anderhalf uur tijdloos theater, met een van de bekendste dromers en idealisten uit de literaire geschiedenis in de hoofdrol.

 • Ik was aan het dromen. Van thuis, en mijn vrouw Teresa. Ik mis haar snor.

  Sancho

 • De acteurs

  broken image

  Kurt Velghe

  Miguel de Cervantes / Don Quichot

  Ongeveer vijftig jaar oud. Groot, met een korte grijzende baard. Goedgemanierd, een hoffelijke stem en gezegend met een gevoel voor humor. Een gezicht dat door het leven is getekend. Hij heeft een opmerkelijke blik: de ogen van een kind, gretig en nieuwsgierig, met een oneindige interesse in alles en iedereen.

  broken image

  Griet Soenens

  Escalante / Aldonza

  Een mooie straatkat, een overlever van heel wat smerige gevechten, waarbij ze niet altijd als overwinnaar uit de bus kwam. Ze is levendig, wild, met om zich heen een aura van natuurlijke seksualiteit. Overvloedig zwart, wanordelijk haar. Een goedgevuld lichaam dat voortdurend uit haar versleten kleren dreigt te scheuren.

  broken image

  Dennie Vancauwenberghe

  Huisbediende / Sancho Panza

  Klein en rond, vrolijk, een vreemde mix van gezonde boerennaïviteit en pragmatisme.

  broken image

  Maarten Vansteenkiste

  De Hertog / Dr. Carrasco

  Een knappe jongeman, elegant en angstaanjagend verveeld. Een Engelsman. Zijn bijtende cynisme is typisch voor de gefrustreerde idealist.

  broken image

  Paul Verschuere

  Judas Macabeo / Padre

  Een oude man met een kleine vierkante bril. Zalvend en pedant. Vriendelijk, met een milde ironie in zijn manier van doen.

  broken image

  Pedro Lema

  Monipodio / Herbergier

  Een geboren leider, joviaal, verstandig, amoreel. Hij is vertrouwd met elke mogelijke misdaad en heeft er zich ook schuldig aan gemaakt.

  broken image

  Lien Vanwynghene

  Graciosa / Antonia

  Een meisje van achttien, niet onknap, met iets hatelijks over zich. Niet erg slim, maar bij momenten toch behoorlijk sluw.

  broken image

  Tim Verthé

  De schorpioen / Pedro / Andrès

  Een norse boef, gespecialiseerd in kelen oversnijden. Eén hand is vervangen door een haak. Hij lijkt op een stier en is even gevaarlijk.

  broken image

  Alexander Bonte

  Lobillo / Anselmo / Boer

  Een getaande, innemende pooier. Hij speelt gitaar en zingt behoorlijk goed.

  broken image

  Wesley Dendauw

  El médico / Barbier / José

  Een grinnikend mannetje; boosaardig en opgewekt.

  broken image

  Beatrijs Janssens

  Moeder Bane / Huishoudster

  Een oud wijf met een scherpe stem; ze torst vele jaren en wandaden met zich mee.

 • De muzikanten

  Deze heren verzorgen de live muziek tijdens de voorstelling!

  broken image

  Ruben Schelstraete

  Accordeon

  Ruben Schelstraete kleurt muzikaal graag binnen en buiten de lijntjes. Hij is de vaste wederhelft van Frederik Caelen in het onconventioneel duo Père Total. "Al doende leert men" en daarom is Ruben vaak te vinden als freelance muzikant op verschillende podia. Ruben leerde de stiel in de academie van Waregem en vervolgens aan het conservatorium te Gent. Hij is niet vies van kruisbestuiving en maakt er zijn missie van om het accordeon buiten het licht van de hoempapa te stellen en drukt zijn muzikale stempel van klassiek tot jazz, van chanson tot kleinkunst, van klezmer tot tzigane.

  broken image

  Jonas Tiebout

  Gitaar

  Jonas Tiebout (23) tokkelt sinds zijn achtjarige leeftijd op de gitaar en werkte zijn hogere graad af in de muziekschool van Waregem. Hij speelt naast klassieke ook elektrische gitaar en basgitaar. Zijn muzikale interesses reiken van pop, rock en blues tot Heitor Villa-Lobos en Francisco Tárrega. In het poprocktriumviraat Pink Square ontfermt hij zich over de bas.

 • Treed mijn verbeelding binnen en zie de man die ik ga spelen.

  Cervantes

 • De trailer

 • Ik ben helemaal geen dame. Mijn moeder perste mij eruit in een greppel en liet me daar achter.

  Aldonza

 • Speeldata + reserveren

  Speeldata

  Wij spelen op zaterdag 29, zondag 30 en maandag 31 oktober en op woensdag 2, donderdag 3, vrijdag 4 en zaterdag 5 november 2016, telkens om 20u00 (behalve op zondag, dan spelen we om 19u00). Op zondag 30 oktober en op zaterdag 5 november spelen we ook een namiddagvoorstelling. Op zondag is dat om 14u00 en op zaterdag is dat om 15u00.

  ALLE VOORSTELLINGEN, BEHALVE DIE VAN ZATERDAG 5 NOVEMBER OM 15U00, ZIJN UITVERKOCHT!

  Locatie + toegangsprijs

  Parochiaal Centrum, Orveiestraat te Zwevegem (Zwevegem-Knokke)

  Inkom: € 8,00

  Studenten en kinderen: € 5,00

  Reserveren

  Reserveren kan via onderstaande link of bij Velghe-Soenens, tel. nr. 0497/47 38 28, elke werkdag van 18u00 tot 20u00, vanaf maandag 3 oktober 2016.

 • De jury van 'De Gouden Meeuw':

  "Deze voorstelling was een ode aan de fantasie en de passie van de groep: het toneelspel! Een welgemeende proficiat. Heel zeker een hoogtepunt in jullie 20-jarig bestaan."

  En het resultaat:

  Klakkeboem won met deze productie uiteindelijk twee Gouden Meeuwen op de editie van 2017:

  Eén groepstrofee voor de voltallige groep

  Eén voor Kurt Velghe voor zijn vertolking van Cervantes/Don Quichot

   

  Griet Soenens tenslotte kreeg een nominatie voor haar vertolking van Aldonza

  Wat vond het publiek:

  "Een prachtproductie! Ik vond het heel mooi en ik kon zo mee instappen in de wereld van Don Quichot! En die prachtige opgeluisterde plechtige taal! En mooi decor en mooie muziek!"
  GdM

   

  "Zijn we niet allemaal een beetje Don Quichot? :) Bedankt voor het overbrengen van een stuk dat soms zo moeilijk te begrijpen is... We voelden het allemaal: een (glim)lach, een traan... Eén woord: verbluffend!"
  JVH

   

  "Zeer sterke productie op zoveel vlakken. Een reis vanuit Antwerpen waard."
  BS

   

  "Wat een geslaagde avond. In een materialistische wereld die steeds sneller gaat draaien, voelt het heel goed om even mee te drijven op een fantasiewolk. Een "ridderlijke" pluim voor het ganse team. En hoedje af voor de decorbouwers : hoe een kleine zaal kan omgebouwd worden tot een fantasierijke leefwereld met dieptezicht. Bedankt Klakkeboem!!"
  SDK


  "S U B L I E M ! ! !"
  JDL

   

  "Genoten van de groepsprestatie van Klakkeboem, van het duidelijke spelplezier, van een beetje zenuwen (charmant), van de visuele effecten in projectie en kostumering, kortom een zeer mooie productie en een gemeende proficiat aan de hele ploeg!"
  BV

   

  "Ik moet jullie allemaal heel erg FELICITEREN met deze schitterende voorstelling. Een onbetreden pad (waar ik zelf ook zo van hou), een ode aan de verbeelding, waar het in het theater nog allemaal om draait. Mooie tekst en regie, prima acteerprestaties. Proficiat iedereen, jullie zijn een heel sterke groep!"
  JD

  "We hebben zoals altijd enorm genoten. Wat een acteerprestatie! Een prachtig stuk met inhoud, diepzinnigheid en humor. Jullie zijn TOP! Doe zo verder... de MAX!"
  Fam G

 • Contacteer ons!

  Onze virtuele aanwezigheid!

  broken image

  Facebook

  broken image

  Twitter

  broken image

  YouTube

  broken image

  Website